top of page

INFERTILITAT I ACUPUNTURA

Alex Padilla 1cel.cat

En termes mèdics occidentals, l´infertilitat es defineix com la incapacitat per concebre després d’almenys 12 mesos de relacions sexuals sense protecció. No obstant això, la veritable infertilitat s’associa sovint a una manca total d’espermatozoides (azoospèrmia) o a que els ovaris no produeixin òvuls tot i l´intervenció mèdica occidental.

Sovint ens venen a veure a la consulta,pacients diagnòsticades d´infertilitat després d´haver realitzat diversos cicles de reproducció assistida sense èxit; però això no ens indica necessàriament que siguin realment estèrils. Des del nostre punt de vista (Medicina Tradicional Xinesa i Acupuntura MTX), si un cos és capaç de produir gàmetes (òvuls o espermatozoides), llavors el problema no és de verdadera infertilitat; més aviat la dificultat d’aconseguir la concepció resideix en que els gàmetes s’uneixin per a crear un embrió viable, assegurant-se que l’embrió s’implanti correctament i possibiliti a un embaràs viable.

El cicle menstrual en termes de medicina tradicional xinesa

I) La fase Yin

La fase yin es refereix a la primera meitat del cicle menstrual, que compren des del primer dia del període fins a l’ovulació. En termes biomèdics, la fase yin es coneix com la fase fol·licular o la fase proliferativa del cicle, sobre la base de dos processos vitals que es produeixen durant aquesta meitat del cicle: la maduració dels fol·licles i dels òvuls, i la proliferació del revestiment uterí. El primer dia del cicle menstrual, el primer dia de sagnat, indica el canvi de yang al yin, amb el despreniment del revestiment de l’endometri ja que no serà necessari per donar suport a un embaràs. Simultàniament, els nous missatges s’envien a l’ovari per començar el cicle novament.

Durant el període menstrual, qualsevol obstrucció en la circulació de qi i la sang es manifestaran amb dolor i / o la presència de coàguls o substància similar a un teixit en el fluxe menstrual. Aquests signes indiquen al terapeuta, que hi ha problemes amb el qi i estancament de la sang, i, possiblement, amb la integritat del revestiment uterí. El meridià extraordinari Chong es buida completament durant el període menstrual. Després de la menstruació, el tractament es centra en tornar a construir el yin i la sang, de manera que el Chong es re-omple una vegada més. Durant aquest temps, una dieta dirigida a nodrir la sang ha de ser una part important de l’estratègia de tractament. Els tònics del Yin i de la sangs’inicien de forma rutinària el quart dia del cicle menstrual, no obstant, els tònics yin es poden utilitzar durant tot el cicle i durant el període menstrual en dones que estan extremadament deficients de yin.

Des de la perspectiva de la MTX, el creixement del yin durant la fase fol·licular pot ser verificat per nivells suficients de l’hormona fol·licle estimulant (FSH). La FSH actúa sobre el fol·licle dominant per estimular el desenvolupament i la maduració de l’òvul, un procés que pot ser millorat amb la medicina xinesa. Mentre que l’ADN real de l’òvul no pot ser alterat per tònics del yin, la qualitat de l’òvul i la mida del fol·licle ,pot ser millorat. Amb els canvis hormonals que es produeixen abans i després de l’ovulació, també hi haurà un canvi en la qualitat i quantitat del moc cervical. L’augment d’estrògens durant la fase fol·licular afecta les glàndules del coll de l’úter, estimulant-les per produïr grans quantitats de moc fèrtil que poden ser vistos com un moc transparent, humit i relliscòs.

Aquest canvi en el moc cervical, permet el pas d’espermatozoous a través del coll uterí dins de l’úter perquè la fecundació es produeixi.

II) El commutador de Yin Yang

Durant la fase fol·licular, els nivells d’estrogens augmenten i la hipòfisi allibera FSH i l’hormona luteïnitzant (LH), que desencadena l’ovulació.L’ovulació és l’alliberament d’un òvul del fol·licle dominant que després és capturat al final de la trompa de Fal·lopi. En el moment de l’ovulació finalitza la fase yin, i comença la fase yang.Perquè aquest procés es produeixi sense problemes, el qi del cor no ha de patir obstruccions (des del punt de vista MTX).

Des de la perspectiva de la medicina tradicional xinesa, això significa que el bao mai (el meridià entre el cor i l’úter) ha d’estar obert i lliure d’estrès emocional per tal que l’ovulació es dugui a terme amb èxit i per permetre que l’esperma es mogui sense inhibicions a través del coll de l’úter. A més, el canal entre el cor i els ronyons, el bau luo, es pot veure afectat per un trastorn emocional, que pot provocar que el canvi de yin yang es porti a terme però sense produïr-se l´ovulació.

III) La fase Yang del Cicle.

En un cicle saludable, la fase fol·licular ha de durar aproximadament 14 dies. Una vegada que l’òvul ha estat alliberat, la fase yang comença quan es dóna el canvi d’estat del fol·licle per formar el cos luti. El cos luti és vital en la segona meitat del cicle, coneguda com la fase lútea, per la seva funció en la producció de progesterona. La funció principal de la progesterona és donar suport al desenvolupament del revestiment endometrial, i amb això establint un ambient desitjable pel creixement d´un fetus.

L’evidència que el yang de ronyó està florint , es pot observar clínicament amb un augment de la temperatura corporal basal (TCB) d´aproximadament 0,1-0,5 graus, que comença a l’ovulació. Si la fase lútea es queda curta i el període comença abans, això suggereix una insuficiència de la capacitat del yang de ronyó. Afortunadament, pot ser rectificat mitjançant el suport de la MTC. L´Insuficiencia del Yang de Ronyó pot provocar infertilitat, ja que resulta un úter o endometri anormal, amb un revestiment uterí insuficient o bé, que l´endomentri hagi crescut de manera desigual, donant un ambient inhòspit pel desenvolupament de l´embrió.

Les Anomalies endometrials poden sorgir a causa de l’estancament de la sang causada per obstruccions, com pòlips, fibromes o fins i tot cicatrius de cirurgies anteriors. Un altre problema que pot afectar la salut de l’úter és un excés de líquid o d´humitat a la superfície endometrial en el moment de l’intent d’implantació. Això es creu que és resultat de la deficiència de yang del ronyó i de la melsa. Com a regla general, els problemes de fertilitat per insuficiencia de yang, són més fàcils i exitosos de tractar amb la medicina tradicional xinesa i amb canvis en la dieta, que quan es dóna una deficiència de yin.

Com la MTX pot actuar conjuntament amb la medicina occidental?

Els terapeutes de MTX especialitzats en Ginecología, estant capacitats per a proporcionar un tractament totalment específic i individualitzat en funció de les necessitats de la pacient. El diagnòstic en MTX es complementa amb les proves biomèdiques que la medicina occidental ens ofereix en aquests moments.

Per exemple:

Els anàlisis de sang ens poden proporcionar evidència dels nivells d’hormones i d´altres marcadors generals de salut. Els anàlisis de sang poden ser especialment beneficiosos quan es treballa amb pacients de més edat que desitgin quedar-se embarassades. Sovint acudeixen a la nostra consulta, dones d’edat avançada sotmeses a la fecundació in vitro (FIV), i els seus anàlisis de sang ens revelen alarmants nivells de FSH, combinat amb baixos nivells d’estrogens i de progesterona. En aquests casos, oferim suport als ovaris “cansats” que estan sent hiperestimulats pels medicaments administrats durant la FIV.

La Histerosalpingografia (HSG) és un procediment radiològic utilitzat per investigar la forma de la cavitat uterina i de les trompes de Fal·lopi per tal de detectar patologíes en aquestes àrees. Els resultats d’una HSG poden ser indicatius de salut compromesa de les trompes de Fal·lopi, que poden estar vinculats amb la humitat, o l’estancament de la sang.

Els impactes de la reproducció assistida

En alguns casos, durant la reproducció assistida, el ginecòleg pot recomenar de prendre medicació per tal de regular el cicle menstrual. Aquest procés implica l’ús de diferents medicaments que anul·len eficaçment la funció de la hipòfisi amb la finalitat de suprimir la producció natural d’hormones. Aquesta regulació, té un impacte profund en el bon funcionament dels meridians Chong i Ren. L´experiència clínica ens porta a la següent conclusió, que totes les dones que han estat diagnosticades com a infèrtils tenen una funció renal deficient (des del punt de visita de la MTX), això sumat a que la resposta a la medicació estimulant del fol·licle ha estat pobre (generalment dones majors o aquelles que ovulen de forma esporàdica), fa que aquesta debilitat del ronyó pot ser agreujada considerablement i comprometre de manera greu als ovaris. A vegades, el dany és irreparable i aquestes dones poden experimentar l’aparició d´una menopausea precoç.

A més dels efectes físics ocasionats per la Reproducció Assistida, també sovint ocasiona importants desequlibris a nivel emocional, sobretot quan no s´aconsegueixen els resultats desitjats. La MTX pot ser molt útil en la lluita contra l’estancament del qi de fetge i de cor associat .De fet, incorporem aquest principi terapèutic de manera habitual, ja que l´experiència ens ha fet arribar a la conclusió que la major part de pacients inevitablement experimenten un major o menor grau d´afectació emocional.

Introduir Herbes Després de l´extracció els òvuls

Un cop extrets els òvuls, s´incorporen les herbes xineses per tal de donar suport al yang de ronyó yang i fomentar majors nivells de progesterona per tal de mantenir una suficient gruixudaría saludable de l´endometri, que sostindrà un fetus en creixement. Les herbes xineses també poden donar suport emocional i ajudar a mantenir la calma de la pacient per tal de reduïr l’impacte de l´estrès i així augmentar les possiblitats d´embaràs. En aquesta etapa en el cicle, moltes dones accepten de bon grat de prendre herbes xineses, tot i que també estant utilitzant òvuls de progesterona.

Punt clau: Valorar també als homes!

De manera habitual, qui ve a la nostra consulta de MTX amb problemes d´infertilitat sol ser la dona. No obstant, nosaltres sempre encoratgem als homes a què també vinguin a la nostra consulta, almenys una vegada, per a valorar la seva capacitat fèrtil des l´òptica de la MTX. Millorar la capacitat fèrtil dels dos membres de la parella, pot ser vital per tal d´assolir el tant desitjat embaràs.

Àlex Padilla i Boix.

Featured Posts
Vuelve pronto
Una vez que se publiquen entradas, las verás aquí.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page