top of page

Doma Clàssica



Encara que la disciplina més popular fou, en aquella època, el Salt d'Obstacles, també hi havia la Doma Clàssica, que val la pena dir-ho clar, és la base de totes les demés disciplines.

En que consisteix la Doma?. Durant la Doma es produeix un miracle. L'afegit del pes del genet no perjudica l'harmonia del cavall.

Quan l'animal salvatge i espantadís ha seguit l'entrenament, experimenta una alteració psíquica, que es fa difícil de reconèixer al cap d'un temps, és com un canvi metamorfòsic.



Sílvia Geli amb “Gold Medal”

El cavall és un quadrúpede perfectament adaptat a la seva forma de vida originàriament, per poder córrer i saltar. El genet o amazona suposa un pes afegit i col·locat sobre d'ell, aquest equilibri canvia.

Aquesta Doma s'inicia amb un veritable gimnàs per reforçar la musculatura en suportar el seu propi pes i a més el del genet.

Neix el sentit profund de la Doma: dos cors en un sol objectiu.

La Doma pot considerar-se universal a partir de qualsevol relació amb el cavall, com disciplines i ativitats en general, no importa que.

Quan a la Doma Clàssica, com a disciplina de competició té una praxis molt concreta. Se celebra en un quadrilong de 60x20 m.

Per fer proves no cal altre material. Uns jutges puntuen cada una de les figures a executar, i d'aquí sur la puntuació definitiva. Sempre la mateixa història, el problema de l'espai, a gust m'estendria, però això no és un tractat d'Equitació. Ni ho pretenc!.

Aquesta disciplina ve condicionada per un seguit de “reprises” que tenen la finalitat de comprovar el nivell dels participants.

Serà vàlid tan per participants infantils com genets adults, amb poni o cavalll. No importa!.


Quadrilong oficial de 60X20. Detalls de la pista internacional.

Doncs, encara que comenci la primera, amb uns moviments o figures bàsiques, va augmentant el nivell i les dificultats de forma progressiva, fins a arribar als nivells màxims, com és el programa del nivell Olímpic.

Val a fer referencia o menció que aquesta subtil disciplina, possiblement no és la més atractiva per neòfits i públic, que generalment busquen una activitat més arriscada, com tenen altres tipus de proves.

Però puc dir per una pròpia i rigorosa estimació, que en un nivell super alt, com aquestes proves olímpiques, per exemple, l'elegància, la sensibilitat, la obediència i harmonia del cavall, poden més que qualsevol altre argument, omplint de sensacions

19 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comments


bottom of page