top of page

El volteig a Catalunya i Espanya

55.- EL VOLTEIG EN CERCLE. De competició.


Prehistòria i Creta.-El Volteig, segons ens mostren mitjançant l'Art rupestre, (30.000 a 20.000 anys a de J.C.), Ja el practicaven sobre cavalls, toros o altres animals.

No ès poden saber amb exactitud, les motivacions que l'impulsaren, a aquesta pràctica. Generalment era amb un toro ja que el toro era un animal sagrat i simbòlic, donat que semblen unes festes de caràcter més o menys religiós i de fort simbolisme.

Fresc de Conssos, 1.400 a. de J.C. (Museu 'Heraclion).

Des d'aquí farem un astronòmic salt que, sempre per imperatius d'espai, hem de limitar. I així no més citarem les diferents etapes.


Prehistòria i Creta, l'antiga Roma, els segles XVI, XVII i XVIII, El Volteig Contemporàni , el volteig en base militar, fins arribar al “VOLTEIG EN CERCLE” a Espanya.

Aquest Volteig a casa nostra, és el que ens interessa, perque va nàixer aquí a Centaure, es va tecnificar a Salt i es divulgà a l'Estat, a

traves del, repeteixo, nostre Centre.

EL VOLTEIG A CATALUNYA I A ESPANYA.

Els primers antecedents els tinc a la memòria amb un grup que voltejava a Barcelona del Club d'Enganxes i Equitació de Catalunya.

Al Real Club de Polo, crec, que també l'havien practicat.

Un altre antecedent seria el volteig del Club dels Cavallistes de la Garrotxa que presidia Nino Boada. Això seria a principis dels 80.

La nostra primera experiència arribaria en un festival a la plaça de braus d'Olot que, ja amb el “Tot terreny Moro” feiem un bon espectacle. I com que una imatge es millor que mil paraules.... .

També amb “Moro” prepararíem un número per presentar a l'EQUUS CATALONIA, al Palau Firal. Corria l'any 1993. Aquest número va resultar tal èxit que, junt amb el barroc i el carrousel, sortiriem per la “Puerta Grande”.

Amb Carles Cebrià a Castelló (1994)

Un moment transcendental seria quan, se'na va demanar de fer una exhibició del nostre equip en una manifestació com la de l'EQUUS.

L'exhibició va vorejar la perfecció, tant que Carles Cebriá Cebriá, llavors President de la “Real Federación Hípica Española” va prendre-hi molt d'interés, i em pregunta, “Que es pot fer per tirar el

Volteig endavant?. La resposta meva va ser “Crea la Comissió de

Volteig a la RFHE, i de la divulgació i tecnificacio me n'ocuparé jo!.

Disposavem de voltejadors, teniem cavalls i ganes, però calia una bona tecnificació. Per això vaig contactar amb la “Fèdèratión Francaise d'Èquitation”, ens van enviar a Anne Marie Adam Jutge de Volteig Internacional i a Jacques Charandack, com a Monitor Titulat, ambdós propers, de la Regió Languedoc-Rousillón.

Fou genial per la seva qualitat i encara mes per la seva proximitat amb Girona. Els cursets se repetien sovint. Va ser un èxit al apuntar-se dotze interessats pel Curs de Jutges, i catorze pel de Monitors de tot .l'estat, però especialment catalans.

D'ells ni havien de les províncies de Barcelona, Ciutat Reial, Girona, Lleida i Saragossa, atrets per la novetat i l'interès pel Volteig.

Així i d'acord amb el Reglament, que jo traduiria del Reglament Frances (Internacional). Tot funcionava de meravella, tinguen en compte, que sempre estava supervisat per Anne Marie ADAM.

I Reunión Oficial de Volteo de Competición.- 1995.- Tenia caràcter d'internacional, pel fet d'haver-hi tres clubs de França, tres de Catalans i tres de la resta d'Espanya. En total una quarantena de participants,

Aquest interés per la disciplina, ens donava llum verda per seguir.


TROBADA OFICIAL DE TECNIFICACIÓ.

En total més de quaranta inscrits de tot l'Estat, celebrat a Centaure.



REUNIÓ OFICIAL DE VOLTEIG DE COMPETICIÓ.

Salutació a la Reunió de l'Excm. Alcalde de Salt, Xavier Corominas i Mainegre.



PRESIDENTA D'HONOR. (Campionat de Catalunya).


I Campionat de Catalunya de Volteig. - 1996.- Celebrat al Palau Firal de Girona, a la pista del hivernacle durant la celebració de l'EQUUS. Les proves a Girona tenien una enorme facilitat, tenint a mà els tècnics. D'aquest Campionat de Catalunya la Molt Honorable Doña Marta Ferrusola i Lladós en seria la Presidenta d'Honor.

Ara ve la Salutació d'ella.

M. H. Marta Ferrusola Presidenta D'Honor Portada del programa editat pel

del “II Campionat de Catalunya”. Girona 1997 Concurso de Volteo en Cercle.


Clínic Internacional de dos dies. 1996 Suposava una bona promoció quan, en una Reunió a Alemanya, vam acordar-la amb les figures més representatives del panorama volteístic Mundial.Hi participaven: Thomas Fisbeack (Dinamara) Campió del món. Cristoph Lensing (Alemania) Plata. Thomas Fokhing (Alemania). Tanja Bendeto (Alemania), Campiona del món, Roberto Santa Ürsula, espanyol iernacional establert a Alemanya i amb una “longuer” també internacional. La acció va ser del tot fructífera!.

Campions Mundials al “Clínic”.

I Campionat a Ciutat Reial, any


I Campeonato de España de Volteo - 1996. Començava la competició, i el primer “Campeonato d'España” se celebraria a Ciutat Reial (Castilla la Mancha) , amb una participació nombrosa. En els “Podiums” hi havia molta presènciaa de xandalls vermells, que és el color del Club Centaure de Salt


II Campeonato de España de Volteo - 1997.- D'aquest segò, nosaltres n'erem responsables de l'organització i ens vam llançar a fer-lo al Pavelló Girona Fontajau, un marc de luxe amb poc públic assistent, però ben completa la participació.

A continuació hi ha uns gràfics d'aquest succés esportiu. Donarem una sensacional imatge de comportament organització



PRESIDENCIA DE HONOR (Campeonato de España).

..A.R. La Infanta de España Doña Pilar de Borbón. Portada del programa.

Presidente de Honor del Campeonato. II Campeonato de Es És


Ès egoista presumir que al Pavelló de Girona Fontajau, és l'única vvgada que hi han entrat cavalls i menys en una competició. (Sempre hi ha d'haver una primera vegada).. Com organitzadors quedarem extremadament satisfets, especialment en la vesant esportiva. S. A.R. La Infanta Pilar de Borbón en fou la Presidenta d'honor.


PRESIDENCIA DE HONOR (Campeonato de España).


S.A.R. La Infanta de España Doña Pilar de Borbón.


Portada del programa.

Presidente de Honor del Campeonato. II Campeonato de España.




Ès egoista presumir que al Pavelló de Girona Fontajau, és l'única vvgada que hi han entrat cavalls i menys en una competició. (Sempre hi ha d'haver una primera vegada).. Com organitzadors quedarem extremadament satisfets, especialment en la vesant esportiva. S. A.R. La Infanta Pilar de Borbón en fou la Presidenta d'honor.




III Campeonato de España de Volteo- 1998 El següent seria a Madrid, a les instal·lacions del Recinto Ferial Juan Carlos I, IFEMA al Saló ECUMAD. Jo acordava els costos del desplaçaments.

III Camoeinato de España de Volteo – Madrid 1998. (Presentació dels equips).


IV Campeonato de España de Volteo. 1999.- Aquesta vegada seria a Saragossa, en tant que se celebrava l'”ECUZAR, Salón del Caballo” i amb una participació superior de voltejadors a totes les anteriors.

Saragossa va tenir un encant especial, amb una rebuda plena d'atencions, a més a més per a mi l'IBERTORO era un valor afegit.


Feria del Caballo de Jerez. (I de Volteig 1998).- Teniem de treballar molt per aconseguir incloure el Volteig en el programa de la “Feria de Caballo”. Fins itot anar-hi un dies abans per la a preparació.

Xerès, ens va satisfer plenament, per tornar-hi l'any següent.


Feria del Caballo de Jerez. (II de Volteig (1999). Doncs la segona tant divertida com la primera; Fino, Sevillanes, Casetes, Passeig amb els carruatges etc. Vaig aconseguir una invitació per a cent persones, per entrar a l'espectacle de “Como bailan los Caballos Andaluces”. gràcies al director de la Real Escola, D. Javier Garcia .

Tot el que comporta “La Feria del Caballo” en una població com Xerès, es resumeix amb l'expressió. “Jerez es la casa del caballo”

A part, tots els tècnics de totes les competicions eren de Centaure.


Feria del Cavall a Jerès (III de Volteig 2000). Mig any ans d'aquesta convocatòria, en una trucada telefònica, me diu el responsable, “La R..H.E. que el contacto de este año, debe ser con la Sra. Ana de Ruiz”. Cap més explicació!.

Com que d'aquella conversació no més va sortir el nom de l'Ana, m'explaiaré amb ella encara que, el responsable d'un remat, sempre és el pastor, el President, D. Luis de Figueroa.

a/. Aquesta tal Ana, va venir molt posterior a Centaure, interessada pel Volteig. b/. Estava tant amable amb mi, que va regalar-me unes monedes antigues d'argent (AG). (També Judas Iscariote amb petons i monedes va trair Jesucrist). c/. Vaig vendre-li el cavall “Rosly” de Volteig, el preu emmotllat a la seva economia. d/. M'he allotjat a casa seva, i m'ha ofert utilitzar el seu pis de Madrid. e/.Al Heraldo d'Aragòn, apareix un article dient que ella és l'introductora del Volteig a l'Estat Espanyol. (?).

Un “Fino” a la caseta dels Peralta.


Lliurant una estatuille a D Javier Garcia.


El cessament del càrrec havia de ser obligatòriament sempre obert, amb coneixement dels arguments i amb la lògica defensa meva. Un “Mutis” !!.

Vaig acceptar el càrrec a l'any 1994 al despatx Presidencial de mans de D. Carles Cebrià.

La pèrdua del càrrec tindria que haver estat al mateix despatx i davant del President. El meu historial a la RFHE: és transparent i estimat.

Jo com Felipe II, en la derrota de l'Armada Invencible, deia. “No mandé mis tropas a luchar contra los elementos”.... “Aunque me corten la ramas, queda el árbol del cual, saldrán otras.”.

Els ensenyo la “Roja” com en els partits de footbal.. Expulsats!.

EQUUSOS. El Centre de Aiguaviva.

(Xevi, Xaro i Sussi) Equusos, son el “Centre” d'Aiguaviva i és: Recollida de cavalls desvalguts, és Equitació i continuació del Volteig en Cercle i a més son agraïts!


CAMPEONATO DE ESPAÑA DE VOLTEO 2015..


Egoisme ?. Sí, Egoisme i molt, al pretendre que l'equip del Centre, és la continuació de la meva doctrina respecte al Volteig.

Que parlin ells!!

A quinze anys i seguint la trajectòria del nostre mestre, en Pere.

Ja hem participat al XIV Campionat d'Espanya de Volteig. Agost de 2015. Aquest ens hens recompensà amb quatre medalles, no ho fem tant malament, dic jo.

Tal com diu el refrany en espanyol, (mala hierba nunca muere), apareix la mà negre del Volteig que intenta boicotejar la disciplina a el Campionat sense aconseguir-ho, com ja us podeu imiginar, em refereixo a Ana de Ruiz.

Tot i això vam gaudir de un Campionat que, gràciies a ell i a la medalla d'or que va aconseguir l'Àlex Fuentes i amb l'esforç de tots, aquest va poder participar com a titular individual de la Selecció Espanyola, al Campionat d'Europa, recentment celebrat a Aachen (Alemanya). Obtenint un resultat més que digne d'aquesta classificació. Gloriosament, el nostre futur està garantit!! Xavi.


Ara parlo jo. Sí, soc egoista i l'orgull m'embarga tot el cós.


HARMONIA I COL·LABORACIÓ ENTRE CLUBS.


En la revista ECUESTRE comentava, en un article, una nota a favor del volteig a Catalunya. Un retall d'ell deia aixó:

“ ...La jornada se iba a realizar al CENTRE” del caballo en Aiguaviva pero debido al mal tiempo tuvo que trasladarse a la pista cubierta del CENTAURE de Salt.

Lejos de ser un problema, nos emocionó estar otra vez en el Centaure, cuna del Volteo en España y espacio del que salimos todos los que hemos estado y estamos vinculados al Volteo.

La jornada comenzó recibiendo a volteadores, entrenadores y a los técnicos con la sorpresa de la visita de la medallista de oro en el Campeo- nato de España 2014, Layla Freser.


Layla acompañó a los volteadores motivándolos en sus actuaciones....”.


Me complau matitzar-ho en dos vertens: L'una, la efervescència del éxít assolit aquesta última temporada.

L'altre fou en beure que, després de la meva retirada i venda del Centaure encara hi ha una bona relació entre els Clubs, animats des de Geli, Centre i Picazo, els actuals propietarís.

En Ramón, la Marta i l'Albert volen tecnificar-se més per tornar al Centre d'Equitació Centaure als seu nivell adquirits anteriorment.

51 visualizaciones0 comentarios

Entradas Recientes

Ver todo

Comentarios


bottom of page