top of page

La màgia dels Baobabs



El baobab, un arbre típic de la flora senegalesa, és una de les coses que més cridan l'atenció al país perquè tracta un àrbol molt diferent al que els coneixem. les seves espècies endèmiques són considerades sagrades per als seus habitants.


 El baobab és el símbol nacional de Senegal fins al punt que apareix a l'escut del País.


Però, per què un baobab?


En un principi, perquè es tracta d’un arbre endèmic i típic de la flora senegalesa.

Per altra part, és l’arbre del que els campesins més recursos extreuen: el fruit, el pa de mono, serveix per a l’elaboració de salses i s’afageig a l’alimentació infantil pels seus cuantiosos components vitamínics; les fulles, tenen propietats curatives i es mantenen en l'elaboració del cus-cus, i el tronc facilitarà resistents cordes


En alguns llocs els venen com a record mentre que la seva mida no és més que el d’un bonsai. De fet, per culpa del nostre clima molt diferent, només han sobreviscut les espècies de babacab chacal, que és menys lleuger, també de fulla caduca , i a l'estiu ens obsequia amb boniques flors


 Però la fama d’aquest arbre s’estén fins a la literatura. Al Principet de Saint-Exupéry, el protagonista l'arrancaba del terra a l'asteroide on vivia , abans de la creació i destrucció del planeta. I a Rey León també apareixen baobabs als que Rafiki crea la seva casa.


Compte la lectura que fa molts anys, molts anys, el baobab era considerat per tots els objectes de la creació com el més antic dels arbres de la Terra. Tenim un ramatge frondós de fulles verdes i sucoses, flors colorides i perfumades. Els Deius, impactats davant tant esplendor, van concedir el don de la longevitat.


A partir de llavoers va creixer sense parar, cada vegada més fort, alt i sublim, el que va provocar que amagués el calor del sol, fent ombre als demés arbres sense deixar-los crexer i causant molta fred als habitants del bosc, condenan a les criatures de la terra a una vida i a la obscuritat lluny del calor i la llum.


LLuny de sentir -se sentir culpable pels problemes que estaba causant , i que no deixaven d'augmentar el seu tamany, va desafiar als Deus amb un crit desgarrador dient-lis que aviat els atraparia.


Els Deus van arribar a encoleritzar-se davant l’osadia del baobab, i per donar-li una lliçó d’humilitat, no només li varen retirar la seva bendició, sino que va ser condenat a creixer del revés, deixant les seves boniques rames, fulles i flors sota terra donant-li l'aspècte actual en el que les arrels semblen mirar al cel demanant el perdó dels Deus.


Existeix una altra creença segons el la cual a la creació del món i de les coses, els Deus varen repartir llavors entre topts els animals perque les plantesin Les llavors del babobab varen ser darreres en ser repartides i les varen entregar a les hienas que indignades per haver estat les darreres, es van decidir plantar al revés; i d'aquí la sensació que el baobab té a les arrels a la seva copa.


 Un altre fàbula explica que els Deus varen castigar al baobab enterran la seva copa al terra, deixant a l’aire les seves arrels i servint a totes les criatures amb els seus fruits, i tronc. És creure que els Deus varen enviar un ocell com a prova de la compasió de l’arbrel, únicament preocupat per mantenir-se inalterable la seva bellesa, prohibint qualsevol animal que es posés a les seves rames. El ocello brut i exhaust, es va situar sobre una de les seves ramas per a netejar-se després d' haber passat tot un dia intentant aconseguri menjar sense èxit; però el baobab, malgrat les súpliques del'ocell, el va fer fora de les seves rames sense pietat

 

Pertanyent a la família de les bombacaceae, el babobab, pot medir més de 30 metres d'altura i 12 de diàmetre, segons la seva espècie. Sentim la seva longevitat, ja que pot viure més de 3.000 anys.


Es tracta d’un arbre de fulla caduca gran que només té fulles a l'estiu i en el seu tronc pot emmagatzemar entre 6.000 i 100.000 litres.


En Senegal, existen bosques de baobabs de diferentes especies. Incluso, hay un parque de tirolinas – Accro Babobab Adventures– en el bosque ubicado junto a la estación balneraia de Saly. Pero, quizá el más famoso de todo el país es el “Gran Baobab” o “Babobab Sagrado”, el mayor de todo Senegal, y que se encuentra a 8 kilómetros de Joal. Completamente hueco, se puede acceder a su interior. Muy visitado, por desgracia, está rodeado por una cantidad de puestos de vendedores de todas clases.


Les seves flors són de color groc o blanc i es van obrir durant la nit, però només es poden florir 24 hores abans de caer com a confeti en una boda.


Els seus fruits, comestibles, tenen una polpa de sabor algon acid que s’utilitza tradicionalment en molts països africans per preparar una beguda energètica, rica en fibra, vitamines, aminoàcids i sals minerals.


Sota la seva ombra s'estimen els enamorats i s'enterra als morts. En els forats del baobab descansen els cossos de molts “griot” (narradors d’històries de l’Àfrica) i es diu que si una persona es beu a l’aigua en la qual s'ahn mullat les semilles del babobab, es troba protegida de l’atac dels cocodrils; però si es s'atraveix a arrancar una sola flor, es morirà menjat per els lleons.


Al Senegal, existeixen boscos de baobabs de diferents espècies. Incluso, hay un parque de tirolinas - Accro Babobab Adventures - al bosc situat a l'estació balneraia de Saly. Peró el més famós de tot el país que és el “Gran Baobab” o “Babobab Sagrado”, el major de tot el Senegal, i es troba a 8 quilòmetres de Joal. Completament hueco, es pot accedir al seu interior. Molt visitat, , està rodejat per una cantitat de llocsde venedors de totes les clases.




49 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page